METODAT ALTERNATIVE TE LINDJES DHE POZITAT

Përshkrimi i lëndës:

Ky kurs shikon metodave alternative të lindjes dhe pozicionet, Ujit lindjes, qëndrimet që do të përdoren në përputhje me fazat e lindjes, Monitorimin e Fetale Shëndetësisë në periudhën intrapartum.

 

Qëllimet dhe rezultatet e pritura te mesimit:

Në kuadër të kësaj lënde, studenti do të ketë mundësinë njihet dhe fitoj njohuri bazuar përmes qëllimit dhe objektivave të mësimnxëniens:

 • Të ndihmojë lindjen natyrore pas diagnostikimin e grua me barrë që është në procesin e lindjes
 • Diagnozë kryerjen e lindjes natyrore duke përdorur pozicione alternative lindjes
 • Proceset e vazhdueshme panatyrshme lindjes Patologjike
 • Mësojne faktorët e procesit normal të lindjes, fiziologji e lindjes dhe fazave të lindjes

 

Me përfundimin e lëndës, studentët do të jenë në gjendje të:

 • Kuptojnë rolin dhe rëndësinë e një mami në proces normal të lindjes.
 • Vlerësojë problemet etike që janë relevante për praktikat e Mamive.
 • të marrë njohuritë e lindjes natyrore
 • Mësojne faktorët e procesit normal të lindjes, fiziologji e lindjes dhe fazave të lindjes
 • Ndihmon në grua shtatzënë për të përballuar me dhimbje duke mësuar të dhëna të përgjithshme për dhimbje në proces.
 • Përcaktojne faktorët e rrezikut në procesin e lindjes
 • Tregojne avantazhet dhe disavantazhet e metodave alternative të lindjes
 • Kryen lindjen normale duke përdorur metodat alternative të lindjes dhe pozicionet.

 

Literatura:

 • Teksti i gjinekologjise  Rrahim Gjika – Tirane
 • Gjinekologjia Vol. I.  Gliozhen –Tirane
 • Atllasi i operacioneve
 • M.Goulon, Mjekesia e urgjencës, vëllimi I,II,III, 1996, Tiranë
 • B.Preza, etj, Parimet e mjekësisë Interne, vëllimi I, II,  2002, Tiranë

Shpërndaje© Kolegji Fama. All rights reserved. 2020 Punuar nga CMD

FOLLOW US